Select Page

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn voedselafval meten?

Door inzichtelijk te maken wat je allemaal weggooit en wanneer je dat doet, kun je gemakkelijk je proces of je inkopen aanpassen. Het aanpakken van voedselverspilling heeft niet alleen een positieve invloed op het welzijn van de planeet, maar het is ook een besparingsmogelijkheid voor een onderneming.

Hoeveel afval wordt er eigenlijk verspild?

De data over dit onderwerp is schaars, het wordt immers nog niet (lang) gemeten! De schatting is dat er wereldwijd een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild. Zo’n 1,3 miljard ton jaar. 

Hoeveel tijd kost het om mijn voedselafval te meten?

De foto van het afval wordt in een halve seconde gemaakt. 

Welke data krijg ik precies te zien?

Je krijgt te zien wanneer, hoeveel en welk soort voedsel je weggooit. Daarnaast berekenen we welke kosten hieraan verbonden zijn en weet je dus ook meteen hoeveel je in de toekomst kunt besparen. Heb je inzicht in je actuele aantal gasten? Dan nemen we die gegevens mee in de berekening van voedselafval per gast. 

Is het gebruik van Zero tijdelijk?

We vergelijken het aanpakken van voedselverspilling met op dieet gaan. Als je stopt met je nieuwe eetgewoontes, val je terug in je oude gewoontes. Stop je dus met het meten van je afvalstroom, dan kun je geen specifieke acties ondernemen die voor langere tijd je voedselafval reduceren. Daarnaast zijn de veranderingen in de foodservice-wereld zo snel dat je nooit echt acties kunt ondernemen op basis van oude data.

Past Zero in mijn huidige proces?

De camera wordt boven de eigen afvalbak opgehangen. Het voedsel dat wordt weggegooid dient 1 seconde onder de camera te worden gehouden. In principe hoeft er dus niks te veranderen aan het proces.  Elke locatie is anders, dat begrijpen wij heel goed. Daarom gaan we samen met alle betrokkenen op zoek naar de juiste manier om Zero te implementeren in het proces. Wil je hierover meer weten? Neem dan even contact met ons op!

Hoe lang moet ik Zero gebruiken voordat ik kan gaan besparen?

De ervaring leert dat er 6 tot 8 weken aan data nodig is om onderbouwde beslissingen te maken over de besparingsmogelijkheden. Echter kun je natuurlijk al bij installatie doelstellingen formuleren en aan de slag met het reduceren van je voedselverspilling. 

Zero food waste

Europalaan 2

3526KS, Utrecht

Nederland

E-mail: info@zero-foodwaste.nl

Tel: 030 227 0650